Monday 29 September 2014

Pengedar Shaklee Kuantan : Perbezaan ESP Shaklee dengan Soya biasa


Selamat hari isnin blogger semua..hari ni Nurul nak cerita sikit kenapa ESP Shaklee berbeza dengan soya biasa a.k.a soya yang kita beli kat kedai mak cik jemah seberang rumah tu..hahaha

JOM BACA 7 KRITERIA PENTING ESP :


♣ Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik
~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organik….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara kanser dan nitrates.. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

♣ Soybean tu mestilah Non GMO (tak dihasilkan secara genetik)
~ Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetik ni adalah murah untuk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetik. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan

♣ Soy Protein tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu
~ Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormon,jus penghadaman,antibodi, enzyme.Jika satu essential amino acid hilang, sistem imunisasi akan turun sebayak 30% dan organ - organ penting akan lemah @ terhenti.

♣ Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dengan alcohol
~ Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dengan alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedangkan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko kanser paru2,dll..Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

♣ Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan
~ Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

♣ Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan
~ Amino acids sgt sensitive dengan suhu yang panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.

♣ Soy isolate itu mesti ditambah dengan unsur kalsium..kenapa?
~ Kajian/artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protein tidak menambah cukup kalsium


Pilihan ditangan anda..Untuk keterangan lanjut hubungi Nurul di :
FB : Sharifah Alhabsyiee
Call/SMS/Wapps : 017 370 4725
Email : snurulkamariah@gmail.com

COD Area : Kuantan, Taman Impianku, Bukit Goh
Konsultansi percuma dengan pembelian Shaklee dengan Nurul..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...